25 Mart 2010 Perşembe

Sovyet sistemine göre bisiklet antremanları –Atlamalar (Plyometrics)



            Atlamalar(Plyometrics):Sezona hazırlık periyodunda  ,uzun atlamalar, 3 adım atlamalar , yükseğe atlamalar ve bunların yanında koşarak ve yerinde yapılan zıplamalar bisiklet sporunda önemli bir yer tutmaktadır.Antremandan antremana zıplama veya atlamalarda kullanılan güç artırılmalı,tekrar sayısı yukarı çekilmeli ve session zamanı kısaltılmalıdır.



            İlkbahar sezonu başladığında zıplama ve atlama antremanlarının sayısı genç yol bisikletçilerinde haftada 800-1000 ,yıldızlarda 600-700 ve yıldız yaşaltı gruplarda 200-300 adete ulaşmalıdır.

            Bu antremanlar doğrudan doğruya yol antremanlarına dahil edilmelidir.Zıplama –atlama antremanları 10-15 dk sürmelidir. Bu çeşit antremanlardan amaçlanan antreman yeteneğinin geliştirilmesi, çevikliğin artırılması ,statik çalışma devamlılığının sağlanması , vücudun koordine bir şekilde çalışmasının sağlanmasıdır.

            Atlama ,zıplama antremanları her zaman olduğu gibi stretching ,ısınma ile başlamalı ve yine stretching ,soğuma ile bitirilmelidir.

            Bir örnek : Yaklaşık 40-50 cm yüksekliğinde bir basamağın veya taburenin üstüne çıkın ve buradan ileri doğru atlayın.Hiç durmadan 2 kez daha ileri sıçrayın.Bu sayede quad ve hamstring dediğimiz bacak kaslarınız gelişecektir.Sıçramalar sırasında yere inerken ayaklarınızı burkmamaya dikkat edin